Oude Vlaamse en Nederlandse kunst in canon

Gepubliceerd op 16-12-2019

MusicPromo nieuws

Honderd Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van vóór 1750 die van groot belang zijn voor de kunstgeschiedenis, zijn samengebracht in een kunstcanon. Op de lijst staan grote namen als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Jheronimus Bosch, maar ook veel kunstwerken van onbekendere kunstenaars zoals de beeldhouwers Claes Sluter en Johan Gregor van der Schardt.

In twee stemrondes hebben conservatoren van musea en het publiek de zogenoemde CODART Canon samengesteld. De lijst is niet bedoeld als een soort top 100, maar meer als overzicht van waardevolle kunstvoorwerpen en een verwijzing naar wat er nog meer aan moois is in musea overal in de wereld.

Per kunstvorm staan kunstenaars met maximaal twee werken in de canon. Rembrandt bijvoorbeeld met twee schilderijen en twee tekeningen. Om die reden staan Meisje met de parel van Vermeer en Het Joodse bruidje van Rembrandt die allebei veel stemmen kregen, toch niet in de canon. Kunst van na 1750 staat sowieso niet in de lijst. In het overzicht komen vijf vrouwen voor. Een van hen is tekenares en etsster Geertruydt Roghman.

“De stemming en canon zijn ook bedoeld om de minder bekende kunstwerken uit deze periode onder de aandacht te brengen bij een groter publiek” zegt directeur Maartje Beekman van CODART. “Wij zien de canon als een startpunt, een kompas in het omvangrijke aanbod aan oude kunst dat te zien is in museumcollecties over de hele wereld.”

De lijst is te zien op het online platform van de organisatie en er zijn plannen voor een boek en podcast.

CODART is een internationaal netwerk van bijna zevenhonderd conservatoren. Ze komen uit driehonderd musea in meer dan veertig landen, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, de Hermitage in Sint-Petersburg, het Louvre in Parijs en Royal Museums of Fine Arts of Belgium in Brussel.

Laatste nieuws

Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoek op titel
Doorzoek inhoud
Zoek in berichten
Zoek op pagina's
artiest
Pietje Tomassen – Mag ik je nummer

Pietje Tomassen heeft een nieuwe single opgenomen met de titel;  ‘Mag ik je nummer’.

Nieuwe single van Gino Graus

De nieuwe single van Gino staat garant voor gezelligheid, dat kan ook niet anders met een nummer waarvan de titel “Feest” is.

Helemaal Hollands – De Allermooiste Rotstad

Kort voor de Corona uitbraak hebben Carlo&Leo ‘De Allermooiste Rotstad’ opgenomen in de studio. Hun stad Rotterdam, stad van de toekomst, viel op 16-03-2020 compleet stil.

Zangeres en actrice Liesbeth List overleden

Zangeres en actrice Liesbeth List (78) is afgelopen woensdag overleden in haar woonplaats Soest. Ze is bekend van nummers als o.a. ‘Heb het leven lief’ en zong veel vertaalde Jacques Brel-liederen.

Davina Michelle en Snelle hebben nummer 1-hit

De uitbraak van het coronavirus heeft een flinke impact op de Single Top 100 van deze week. Blikvangers zijn Davina Michelle en Snelle die met hun duet 17 Miljoen Mensen, een cover van de nederpopklassieker 15 Miljoen Mensen van Fluitsma & Van Tijn, op nummer 1 binnenkomen.

Nieuwe single Jaman

De nieuwe single van Jaman heet – Niemand is zo mooi als jij – . Bekijk de clip >

Op een dag gaat het beter > Mart Hoogkamer

In deze moeilijke tijd van Coronacrisis een videocompilatie van de hedendaagse realiteit. Maar zo als de titel het al aangeeft…  “Op een dag gaat het beter” dus ook zeker een hart onder de riem.

Martine Fleming laat ons genieten van “Always Forever”

Always Forever de nieuwe single van Martine Fleming is verschenen. “Superfijn natuurlijk en tegelijk ook gek om in deze tijd een nieuwe single uit te brengen, met het Coronavirus en alles wat dit teweeg brengt. Maar tegelijk kan muziek in deze tijd juist ook een hele mooie bijdrage leveren.

Sam Knoop – Dans met mij

‘Lieve mensen, hier een liedje voor iedereen die nu iemand moet missen. Juist op het moment dat we elkaar het hardste nodig hebben.

Zanger Henk Wijngaard steekt logistiek Nederland hart onder de riem

Zanger Henk Wijngaard uit Emmen heeft een nieuwe versie opgenomen van zijn hit ‘Met de vlam in de pijp’. Voor NPO Radio 2 maakte hij een liedje om heel logistiek Nederland een hart onder de riem te steken.

André Kooistra krijgt net zoals Corry Konings een heel apart gevoel van binnen

Het doel dat André Kooistra voor ogen had om een waardige opvolger te vinden voor het duet ‘Huilen is voor jou te laat’ welke hij samen met Reina afgelopen januari lanceerde is gelukt.

Zanger René Karst getroffen door het coronavirus

Zanger René Karst getroffen door het coronavirus. Dat laat hij weten in een zeer emotioneel filmpje op zijn Facebookpagina.

nieuws illustratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This