Van Zweden haalt Mengelbergs Mahler-versie uit de kast

Gepubliceerd op 05-01-2020

MusicPromo nieuws

Jaap van Zweden leidt het Koninklijk Concertgebouworkest woensdag en donderdag in Amsterdam bij de uitvoering van een door Willem Mengelberg voltooide versie van Gustav Mahlers Tiende symfonie. De versie is na de wereldpremière in 1924 in de hoofdstad, door hetzelfde orkest onder leiding van Mengelberg, nog maar één keer in haar geheel gespeeld. Die eerdere keer was vorige maand in Hongkong, waar Van Zweden het stuk ook al dirigeerde bij het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Mahler liet bij zijn overlijden in 1911 alleen het Adagio van zijn Tiende symfonie zo goed als volledig georkestreerd na. Zijn weduwe Alma Mahler gaf Mengelberg de vrije hand om het andere deel, het nog schetsmatige Purgatorio, af te maken zodat het ook echt kon worden uitgevoerd. Mengelberg greep die kans, geassisteerd door een collega, de Nederlandse componist/dirigent Cornelis Dopper.

Mengelberg bleef volgens het Concertgebouworkest de enige met het fiat van de roemruchte Alma Mahler, maar ook anderen gaven later op eigen wijze aanwijzingen om het stuk toch speelbaar te maken. De versie uit 1964 van de Engelsman Deryck Cooke staat goed aangeschreven. Toch wil niet iedereen een door een ander voltooide versie uitvoeren, omdat niemand weet hoe het stuk uiteindelijk bij Gustav Mahler zelf zou hebben uitgepakt.

Van Zweden, nu net als Mahler en Mengelberg vóór hem chef-dirigent van het New York Philharmonic, combineert de uitvoering van Mengelbergs Mahler-versie in Amsterdam met de wereldpremière van een stuk van de Nederlandse componist Martijn Padding (63), Softly Bouncing geheten, en een uitvoering van Igor Stravinsky’s Le sacre du printemps.

De in 1951 gestorven Willem Mengelberg was aanvankelijk een grootheid in de internationale muziekwereld. Hij viel na de Tweede Wereldoorlog echter van zijn voetstuk door de onkritische houding die hij er ten opzichte van het nazi-bewind op na had gehouden. Zijn kunstenaarschap op zich wordt echter nog altijd als enorm gezien en begin deze eeuw werd daarom bijvoorbeeld een doos met tien cd’s en een dvd van werk onder leiding van Mengelberg op de markt gebracht.

Laatste nieuws

Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoek op titel
Doorzoek inhoud
Zoek in berichten
Zoek op pagina's
artiest
Yosee – Mannen (Steeds Weer De Verkeerde)

De populaire zangeres Yosee keert terug bij Hit It! Music met een geweldige nieuwe feestplaat ‘Mannen (Steeds Weer De Verkeerde)’. Het is een bewerking van een oud liedje van Renée de Haan uit 1988, welke i.s.m. producer Kees is omgebouwd tot een meezinger van jewelste.

Eerste namen ZWARTE CROSS 2020 met o.a Krezip, Typhoon, Snelle en Kriss Kross.

De Zwarte Cross heeft al wat hints gegeven over de eerste namen van de Zwarte Cross 2020, die is op 16, 17, 18, 19 juli . De eerste hint kwam op 7 november, toen ze deze tweet plaatsten: “Vandaag een fijne knapband geboekt voor ons Hoofdpodium. Jullie mogen raden, de bandnaam begint met een ‘D’. […]

Nieuwe single de Dikdakkers – Ik Ben Een Brandweerman Tá Tú

Dit vrolijke nummer hebben de Dikdakkers gemaakt voor al die stoere brandweemannen en brandweervrouwen die hun leven op het spel zetten voor andere mensen. Bekijk de clip >

Johnny Gold – Als Je In Brabant Bent ( Carnaval 2020 )

Het Carnavalsseizoen is weer begonnen, en daar moet je als tweevoudig winnaar van de prestigieuze Brabantse“Kies Je Kraker” trofee natuurlijk bij zijn, dit keer met een geheel eigen liedje waarin het Enfant Terrible van de Nederlandstalige Showbizz zijn Brabant als de feestprovincie bij uitstek bezingt ..

Frans Bauer heeft Engelse versie gemaakt van ‘Heb je even voor mij’.

Na maanden van geheimzinnigheid mag Frans Bauer het dan nu eindelijk bekend maken….   “Heb je even voor mij” is opgenomen in het Engels, aldus de zanger op zijn Facebook pagina.

FRANK VAN ETTEN POPULAIRSTE ARTIEST ONDER LUISTERAARS VAN RADION

SNEEK, donderdag 16 januari – De muziek van zanger Frank van Etten is in 2019 het meest aangevraagd door de luisteraars van RADIONL. Vooral het immens populaire ‘Huisje op wielen’ doet het opvallend goed. Maandelijks wordt duizenden keren verzocht om de track uit 2017 te draaien.

Nieuw nummer De Romantica’s.

Het nieuw nummer van De Romantica’s, heet ‘Wonder in een wiegje’. Cees en Andrea de Ruiter hebben er wederom een eigen productie van gemaakt. Bekijk de clip >

Pascal Schipper likt nu aan ski’s…..

Pascal Schipper en DJ BEE gaan voor de Après-ski Hit van 2020! Na zijn single ‘Ik heb aan je fiets gelikt’ uit 2016, dat een enorme hit was, gaan ze nu samen voor ‘Ik heb aan je ski’s gelikt’. ( tekst René Karst). Bekijk de clip >

3JS – De Aard van het beest

De 3JS – Jan Dulles, Jaap Kwakman en Robin Kuller, touren vanaf februari door Nederland met hun nieuwe tour: “Aard van het Beest”

KonFetTi benoemt in ‘Jij & Ik’ de positieve kant van het leven

Het is Leonie Wintjes en Aaron Dijsselbloem gelukt om de positieve kant van het leven te belichten in hun nieuwe single ‘Jij & Ik’. Sinds 2012 brengen ze als KonFetTi liedjes vol passie, kleur en vrolijkheid op de markt. Zeker nu de feestdagen en de jaarwisseling achter de rug zijn merkt het duo dat iedereen […]

Janske staat met ‘Ik ben weer terug’ op eigen benen

Janske Mentzij vormde samen met Jack van Raamsdonk jarenlang het zangduo ‘De Hollandio’s. Dit was het gevolg van hun liefdesrelatie. Na negen jaar kwam daar in 2019 een einde aan.

John Enter presenteert de “Bierwals”

John Enter de man met het blauwe petje. Wie kent hem niet. We zingen allemaal de hits mee van hem. Vanaf “Ik heb drie haren op mijn borst” naar “Twee witten Duiven” en recentelijk “Het Sopje” . Internationaal ook succesvol met de Engelse en Duitse versie van “”’t Woanskip” ( in Duitsland bekend onder Party […]

nieuws illustratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This